Přeskoč na hlavní obsah

Národní týden manželství 2023

On-line anketu na téma Manželské protiklady můžete vyplnit do 19. 2. 2023 zde v on-line google formuláři.

Rodinné centrum Studánka se již tradičně připojuje k oslavám Národního týdne manželství. Letos proběhne Národní týden manželství od 13. – 19. 2. 2023. Tématem letošního ročníku jsou manželské kontrasty. Rozdíly se v manželství mohou týkat mnoha věcí. Toho, jaké máme názory na výchovu, řešení konfliktů, zacházení s penězi, komunikaci, intimní život, plánování, dovolenou, pořádek v domácnosti, trávení času s druhými lidmi, politiku nebo zda si chceme pořídit psa či chalupu. Je ale také mnoho dalších kontrastů. Existují manželství s větším věkovým rozdílem, z rozdílných kultur, vztahy zasněných introvertů se společenskými extroverty. Manželství jedináčků s partnery z velkých rodin. Manželství tichá a manželství italská.

Na začátku vztahu jsou často právě vzájemné rozdíly tím, co nás k sobě přitahuje. Později mohou být protiklady zdrojem napětí. Naučit se s naší jinakostí pracovat tak, aby nás nerozdělovala, ale spíše vzájemně obohacovala a doplňovala, patří určitě k velkým výzvám manželství. Je k tomu potřeba hodně empatie, komunikace, vysvětlování a lásky. Podle psychoterapeuta Michala Mynáře mají největší šanci na dlouhodobě spokojený vztah páry, které dokážou, aby se jejich soužití stalo prostředím podporujícím jak naplňování společných hodnot a cílů, tak i rozvoj osobní jedinečnosti obou partnerů. Respekt k jedinečnosti a odlišnosti obou partnerů přináší do vztahu nové podněty a otevírá oběma nové obzory, což je dobrá prevence proti stereotypu. Společné hodnoty a cíle zase dávají vztahu stabilitu, protože díky nim vzniká mezi partnery pocit loajality a naplnění.

Každé manželství je svazkem dvou jednotlivců, individualit, z nichž oba do něj přinášejí vlastní názory a hodnoty. Je tedy přirozené, že i ve velmi šťastných manželstvích se páry musí potýkat s množstvím problémů a nevyhnou se konfliktům. A v manželském konfliktu neexistuje žádná absolutní realita – jen dvě subjektivní. Někdy může být tedy nejlepší se shodnout na tom, že na některých věcech se prostě neshodneme a přestat spolu bojovat. To, jak řešíme a zvládáme partnerské konflikty má pak velký význam i pro naše děti, které se jako ve všem i v tomto případě učí nejvíce nápodobou.

K letošnímu týdnu manželství jsme připravili procházku po Tišnově se třemi zastaveními:

  • u kostela sv. Václava
  • u radnice
  • ve Farské zahradě

Na každém místě se můžete těšit na krátké zamyšlení (a pobavení) k rozdílnosti mužů a žen ve vztazích. Připravili jsme pro vás také malou on-line anketu, kde bychom rádi zjistili, jak to máte vy a v čem se nejčastěji s partnerem (ne)shodnete. Budeme rádi, když jí věnujete pár minut. Vyplnit ji můžete v on-line google formuláři.

Zpět na začátek